Tekniken uppvisar en totalt ojämlik situation, där den som förlöjligar tar sig hela makten över situationen. Den som förlöjligar förminskar och förringar sitt offer, och tillintetgör också den utsatta personen, som man alltså kan skratta åt. Och vem vill inte ha roligt? Men detta är inget gott skratt, det är ett dödande skratt för den som utsätts.

Förlöjligandet av kvinnor och de traditionellt kvinnliga arenorna och egenskaperna är vanliga i vårt samhälle, så vanliga att avtrycken finns t o m i språket. Kvinnor ”pladdrar”, ”skvallrar” kallas för kärring, hora, fjolliga flickor, hysteriska fruntimmer, slinka, slampa osv. I roliga historier reproduceras förlöjligandet genom att hänföra kvinnor till höns (panelhönor!), skator, kossor, suggor osv. De förlöjligande epiteten för kvinnor visar sig förefaller vara långt fler än motsvarande för män.
Tyvärr har också kvinnor själva en tendens att förringa och förlöjliga sig själva t ex genom att säga: ”Så dum jag var! Hur kunde jag bete mig så korkat?”

Besläktat med förlöjligandet är infantiliseringen. Den innebär att man tilltalas som och förväntas vara ett barn, bekvämt nog för den andre, som alltså uppträder som vuxen eller förälder och vet bäst. Får man en klapp på axeln eller tilltalas ”Lilla gumman, så där kan du väl ändå inte göra? Hur ska du klara det?” så är man infantiliserad. Det som är väldigt riskabelt här är, att man kan få en första känsla av mysighet, att den andre bryr sig om en på ett speciellt sätt. I själva verket har man blivit effektivt stoppad, sänkt och förminskad.

Motstrategi: IFRÅGASÄTT

Fall inte in i den utlagda lilla ramen, utan håll huvudet kallt och agera utifrån en definition av dig själv som stor och stark och en som tar plats. Fastna inte i den känsla av förnedring och skam som motparten utdelar. Argumentera utifrån hela din kompetens, gå inte in i fällan av förminskning (infantilisering). Bred ut dig! Låt inte skämtet passera okommenterat. Bromsa upp konversationen och kräva att förlöjligandet analyseras. Håll dig kall och logisk och gör klart att du inte accepterar den här behandlingen. Skratta aldrig med! Några fraser som kan ifrågasätta den andres agerande och som gör dig själv synlig är: – Vad menar du med det? Jag vill att du förklarar närmare och preciserar vad det är du menar. Upprepa gärna det motparten sagt ord för ord och be om närmare förklaringar. – Vänta nu, vad var det du sa? – Förstår jag dig rätt? – Vad jag hör dig säga är….. ……, menar du verkligen det? Förklara dig!